Картичка с кутия за бижута

   Тази картичка е към подаръка за Женичка. Исках тя да бъде с кутия, от която падат някакви бижута. След няколко дена търсене в интернет за идея......














 .....харесах тази :)
   Разпечатах си я, след това я изрязах и копирах на хартията. След това само повторих контурите с кафяв тънкописец, а за светлосенките използвах молив. Направих я да изглежда наистина като дървена. За идеята на картичката си купих малко мъниста за да направя и самото бижу за картичката. Нанизах ги на конец и ги приших към картичката.
   Ето я самата тя готова :)




 Няколко снимки и с подаръка







Кутия за бижута с ориенталски мотиви- декупаж

    Предстоеше рожденият ден на една от най-добрите ми приятелки. Без никакви колебания реших да й напрая кутия за бижута :) Само избора на самата кутия и мотивите ми оставаше. И така една събота отидох до книжарници "Слънчоглед" и "Импресия". От първата избрах кутията, а от втората- хартията за декупаж.
    За боядисването на кутията използвах нова техника :) Преди време си бях купувала малко валяче от "Практиекер". И понеже кутията не е малка, направо го грабнах и замахнах с него. Боядисването стана много бързо и лесно, само за вътрешната страна на кутията използвах четка.

    След като изсъхна боята, трябваше да реша как да декорирам кутията с хартията, след няколко варианта, се спрях на крайният вариант. Понеже хартията е като мозайка, тя позволява доста голям избор на комбинации. Може би за това ми беше трудно да реша....
    Филца го използвам за чекмеджетата. Имах късмет, че намерих цвят много близък до този на хартията :)
    Най- накрая, минах кутията с няколко ръце лак.









 Няколко снимки и с картичката

Първа поръчка

   Един от най-щастливите ми моменти, беше когато след бялата гривна с кръстче , получих първата си поръчка. Беше един много, много вълнуващ ден.
   Нещата, които ми поръчаха да направя бяха:
      - дамска гривна от черни естествени камъни със сребристи мъниста
      - мъжко колие от дървени мъниста с кръст
   И тръгнах на лов- беше лесно да намеря всички мъниста, но този кръст доста ме измъчи. Желанието на поръчителят ми беше той да е дървен. Обикалях на доста места, дори ходих и в църквата. За съжаление нищо. Накрая се сетих, че съм виждала кръстове от хематит (естествен минерал). И така вече всичко нужно беше налице.
Необходими материали
   - за гривната- мъниста и силиконов ластик
   - за колието- мъниста, кръст, шнур за нанизване, лак
Понеже дървените мъниста, бяха боядисани, финално ги напръсках с лак за коса :)




Картичка за имен ден

     За именният ден на една колежка заедно с Papaselia решихме да й подарим гривна. Така че Петя направи гривната, а аз картичката :)




Ето я и гривната :


Картичка- престилка

    Към престилката, която уших направих картичка. Една мини престилка. Избрах няколко цвята картон, хартия и се хванах за линията и молива. Преди това гледах в интернет за идеи, но отново си направих мой модел. Тъй като идеята беше цветовата гама да прилича на тази на престилката, но нямах цветни хартии, то използвах и малко тепмерни боички :)
    За коланче и презрамка използвах сатенени ленти. И така след няколко щрихи с молива, няколко операции с ножица, макетно ножче, лепило и силиконов пистолет се получи това :)



Оригиналът с мини варианта:





Престилка

     Имам една приятелка- Катето, която е ландшафтен архитект. Работи по проекти в сдружение Див Рошков (тя е един от основателите му) , а също и в един цветарски магазин. За нейният рожден ден реших да й направя цветна престилка, за да й е по-весело докато работи. Досега съм шила много малко неща, едно от които еко торбичка (подарък за Papaselia ). Да си призная доста се затрудних.
     Първо започнах с търсене на подходящ модел- гледах доста снимки, сайтове за шев и кройка. Накрая просто си скицирах нещо. Беше ми трудно да преценя размерите, защото приятелката ми е малко по-ниска от мен. Но в крайна сметка мерих на себе си.
    За избор на плат се спрях основата ми да бъде тъмна- да може да се цапа и да не си личи, а декоративните елементи да са по- цветни. От моите архиви намерих плат за тях, но за основата нямах. Ето защо хванах трамвай номер 4 и се запътих към бул."Христо Ботев". Там има няколко магазинчета за интересни памучни платове. Избрах тъмно синьо.
    И така в един неделен ден запретнах ръкави....






Нужните материали- избраните платове, конци, креда, сантиметър (аз използвах и линеал), ножица, топлийки и разбира се шевна машина :)








               



   















 Първо направих горната част. А после и долната. Направих набор за да стане този ефект при талията. Това се получава когато плата се измине с прав тигел с по-широка стъпка на шева. Прави се без затъкаване в двата края. После се избира един от двата конеца- горен или долен и се издърпва и от двете страни. Така се образуват тези гънки.






   След това съединих двете половини. Тъй като горната част се оказа по-широка отколкото очаквах и се отваряше- превърнах дефекта в ефект. Направих две плохички. На горната снимка вляво. Така се прибра плата, а и стана по-ефектно. Имаше още един дефект- презрамката се оказа по-дълга и тъй като вече беше зашита и много време и нерви щеше да отнеме да я разшия и коригирам. Затова  прегънах презрамката в двата края и я приших, така хем намалих дължината й, хем я направих по-здраво захваната. После трябваше на направя колана и така да прикрия тигелите на съединяването. Това може би беше най-трудната част от цялата престилка. Събраха се доста тигели. За съжаление не съм снимала този момент.
     Най- накрая направих и две джобчета, за да стане престилката още по-радостна и практична.
    Ето и финалния момент:



 Малко снимки и с картичката: