Коледни подаръци- част 2

Остана  да споделя с вас още два подаръка, които направих за едни много специални за мен хора. Може би не се получиха така перфектни, но пък бяха направени с много любов :)



     Подвързии за книги или тефтери  

     Ето и необходимите материали:
- платове, подбрани по избор, конци, ленти за разделители, за декориране- мъниста, копчета, ластик. Каквото въображението пожелае :)






   И за двете подвързии използвах като подплата тъмно кафяв полар. Корицата на едната беше от кадифе, а другата- една стара калъфка, но платът беше доста труден за шиене (беше доста жив плат). За това препоръчвам когато избирате платовете, те да бъдат не много дебели, ако са по-живи платовете използвайте топлийки или бод тропоска за фиксиране.






          Ето и готовите подвързии: 




   Благодаря на Papaselia за помощта й. Без нея и шевната й машина, тази идея нямаше да бъде реализирана...
     Благодаря, Пете  :)

Памукови облаци...или въртележка за бебешко легло

    Имах щастието да бъда в близост до раждането на едно много очаквано бебче. По този повод   имах желанието да зарадвам него и неговите родители с малък подарък. След известно време на размисъл, реших да направя въртележка за леглото му :)


    Необходими материали:
       - платове (различни на цвят, но по възможност по-ведри), памук, подходяща рамка за въртележката (в случая това е гергеф за нашиване), конци, игла, мъниста за декорация, шаблон за  фигурките



    По направения шаблон от различните цветове се изрязват по 2 части. След това с избрания цвят конец (аз използвах прежда за плетене на една кука) се зашиват. Преди последните бодове се пъха памука.

    Така изглеждат готовите облачета.
    Аз лично направих по 2 облачета от 8 цвята. За монтажа им към основата ги комбинирах две облачета и едно мънисто. Тази задача може да се изпълни по най- различен начин. Основата при мен е кръгла. След като наредих облачетата, обкантих целия кръг със същата прежда с която заших и самите облачета.


Ето и самата въртележка:






Много скоро към нея ще бъде добавена и стойка, която е музикална и позволява на облачетата да се въртят :)

Кошница

   По време на моята почивка се наложи да приготвим кошница пълна с лакомства. Ето как е декорирахме:
Необходими материали:
  - кошница, плат, картон телбод, цветна лента

  
   За дръжка, изрязваме малка ивица от плата и намотаваме. Захващаме в двата края. Може да се остави по-голяма част свободна, която после да подпъхнем при оформянето на страниците на кошницата.







    
Дъното оформяме от картон, изрязан според формата на дъното на кошницата. Изрязваме и две парчета от плата малко по-големи от картона за да може да се подгъне. За по- лесно закрепяме с помощта на телбод.





 


      За страниците на кошницата. Поставяме я в средата на плата и я обгръщаме с него. Може да се образуват набори, така става още по- ефектна. Плата фиксираме като просто поставяме по- рано приготвеното дъно.






С помощта на сатенена лента образуваме панделка и я завързваме към кошницата.


 Накрая остава само да я напълним с желаните от нас лакомства :)

Коледни подаръци

      Вече отминаха празниците и дойде времето да седна пред компютъра и да ви споделя последните си творения...

      В навечерието на Коледните и Новогодишни празници отново се замислих какви подаръци да поднеса на най-близките ми.

  1.  И така за някои от тях направих коледни играчки от филц.

  

   Необходимите материали са:
       - филц и конци в различни цветове, памук (за пълнеж и декорация), ножица, шаблони ( за предпочитане), игла за шиене и материали за декорация (лепило, мъниста, звънчета, ленти, прежди и други)




  

   Филца се изрязва по шаблоните, след което двете части се зашиват с подходящ на цвят конец. Най-накрая преди завършване на шева се напъхва и памука, колкото прецените.
Ето и крайния резултати
Идеята съм взела от следния сайт:  
 http://krokotak.com/2010/12/igratchki-ot-filts/

  2.  На други направих коледни елхички

   

Необходими материали:
- филц ,стари платове, чорапи, ножица, конци, прежда в зелен цвят, игла, топлийки и материали за декорация (лепило, мъниста, звънчета, ленти и други)





  От старите платове чрез омотаване се оформя конус с желаната  големина. Най- накрая се нахлузва старо чорапче.

   

   Върху чорапчето започваме на намотаваме зелената прежда, която вече ще представлява елхата. Няма нужда да се намотава най-долу и най- горе.


  От бял филц по цялата му периферия без прекъсване, изрязваме тънка лента. Тя ще служи за гирлянд на елхата. След като е готов поставянето му става чрез топлийки, като се започва от най-долната част, където не е намотана преждата (така се скрива тази част). За да е по- цветно може да се изрежат малки кръгчета от червен или друг цвят филц и така да се забие топлийката.




 


   За връх на елхата аз направих звезда отново от филц. Големината й зависи от това да се закрие горната не покрита с прежда част. Звездата се състой от 3 парчета, като третото всъщност е дъното на което се поставя и топлийка, за да може после да се закрепи на елхата.


Ето и готовата елхичка 

  3.  Друг подарък беше коледна звезда



      Необходими материали:
- закачалка от химическо чистене, домакинско фолио, при необходимост клещи, мъниста по желание

    Първо нагъваме закачалката под формата на звезда.
    След това късаме ивици от фолиото и до навиваме, така че да се образува шнур.

   След това започваме да намотаваме шнурчетата около огънатата тел, така че да се образуват интересни форми.


Готовата звезда

 Идеята е взета от тук:
http://krokotak.com/2012/11/koledna-zvezda-ot-metalna-zakatchalka-i-folio/